„Шишмановата баня“ в Търново – уникално средновековно съоръжение

Сред поредицата църкви в подножието на търновския Царевец се намират останките на една от малкото средновековни сгради на бани в страната. Това е „Шишмановата баня“. Тя е напълно автентичен паметник от Второто българско царство.

Банята е разположена близо до Владишкия мост. Постройката е била описана в картата, направена от археолога Карел Шкорпил от 1893 г, наред с всички останали руини и останки на църкви и крепостни съоръжения в Търново.

Пълно проучване на банята е направено през 1983-84 г. Градена е от ломен камък, спояван с бял хоросан. Вътре е имала замазка от розов хидрофобен хоросан. Постройката разполагала с 6 помещения. Това били 4 къпални – две големи и две малки, едно котелно, една съблекалня. В котелното имало две огнища. Къпалните са разполагали със стенно и подово отопление. В стените имало вградени тръби за студената и топлата вода. Имало няколко чешми и корита, в които да се смесва водата. Имало и канал за отводняване на къпалните. Подът им бил направен от мрамор. От съблекалнята имало входове към всяка от къпалните.

Банята е била обществена. За пръв път се банята се описва през 1906 г. в публикация на арх. Георги Козаров. Според запознати, подредбата й прилича на традиционна римска баня.

 

You May Also Like

Портал към друг свят ли е Мишкова нива?

Любовта на Елия и Фронтон е жива и днес край Дунава

Короната на Долината на царете в Казанлък пленява и днес

Плевенската Панорама – величествена като героите, с чиято кръв е пропита земята в основите й

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)