„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

На път от Бургас към Провадия след неприятните завои на Айтоския проход една невероятна гледка ни накара да спрем преди огромен мост. В дясно от пътя, отвесно над река, се извисяваха скали с уникални форми, сякаш правени от майстор сладкар, разказва istinskiistorii.com.

Оказа се, че това са „Чудните скали“, природен феномен, който пленява пътуващите от години. Според учените, това е уникално струпване на скални пирамиди. Те са се образували под въздействието на ерозионни дейности от водите на р. Луда Камчия. Всяка една от скалите е получила име. Те се наричат “Вълчата глава”, “Великана” или “Рицаря”, “Ръката” и “Замъка”.     Разположени са на 170 м надморска височина и по-конкретно между с. Добромир, Бургаско и с. Аспарухово Варненско. Още през 1960 г са категоризирани като природна забележителност.

Тези са скали са достъпни и много популярни. Гледката на скалите и отражението им във водите на язовир „Цонево“ е впечатляваща. Формите на скалите наподобяват гигантски каменни игли. Височината им е от 15 до 50 метра.

През дължината на скалите има прокаран път, преминаващ през три скални тунела. Този път свързва с. Аспарухово със с. Добромир. Непосредствено до скалите минава пътя от Айтос към Провадия през огромен мост. На метри от него се издига още по-голям мост с железопътна линия, по която се движат влаковете, свързващи Варна с Пловдив.

За съжаление, тук също вандалите са в действие. Безотговорни хора къртят от скалите и драскат със спрейове по тях. Разбира се все още няма заловени виновници, но е редно да този природен феномен да се пази. Има предвидени санкции за подобни посегателства –  глоби от 500 до 10 000 лв.

От кметството на с. Аспарухово са се заели да монтират видеонаблюдение на пътя през скалите. Планират да поставят бариери в началото и края на шосето. Мария Георгиева, кмет на Аспарухово, уверява, че ще направят всичко, което е по силите на управата да съхрани тази забележителност.

 

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)