Уникалният замисъл на величествения паметник на Асеневци

Търновци обичат историята и града си. Това може да се установи много лесно. Достатъчно е да посетите поне един от историческите обекти в града и да чуете разказа на екскурзовода. Трябва да ви кажа, че съм ходила по много исторически забележителности и понякога дори съм съжалявала, че съм поискала разходка с екскурзовод. В Търново нещата са съвсем различни. Всеки един разказ, който чух про време на визитата си в града ме трогна до сълзи. Тук всичко минава през сърцето, за да се предаде и на околните. Така всеки турист ще занесе частица от величието на Търнов град у дома.

Прекрасни са и множеството тераски, които позволяват да спреш и да се полюбуваш на уникалните гледки на реката, на Царевец, Трапезица, Света гора. На практика из целия град има обособени панорамни площадки за наблюдение и снимки. От такава площадка забелязахме и невероятно въздействащия паметник на Асеневци. Разположен величествено на един от завоите на Янтра, той е издигнат в чест на 800 годишнината от обявяването на Асен и Петър.

В композицията присъстват братята Асен, Петър и Калоян, както и Иван Асен II – син на Асен. Всеки един от тях има огромна заслуга за утвърждаването на България на световната карта. Асен и Петър са създатели и владетели на  Втората българска държава. Калоян е велик воин, дипломат и държавник. Разгромил непобедимите кръстоносци и пленил император Балдуи Фландърски. При Иван Асен II държавата се  разширява неимоверно и границите й достигат три морета. Той пленява византийския император Теодор Комнин и побеждава войските му.

Четиримата владетели са на коне. Това е уникален по рода си паметник. Рядко се срещат паметници, съдържащи 4 коня, два от които се държат само на задните си крака. Всяка една от фигурите на владетелите има свое индивидуално излъчване. Петър прави благославящ жест, Асен смело дърпа юздата и държи меча, Калоян изглежда еднакво мъдър и войнствен, a Иван Асен II с копието си е пробол погазения от византийците мирен договор. В средата, между четирите владетелски фигури има огромен мече, символизиращ устрема и силата на нацията ни. Общата височина на паметника е 15 метра.

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)