Уникалната Арка на свободата смайва с прекрасни гледки

След дългата и ползотворна разходка в Пловдив следваше изморително минаване на Балкана през Троянския проход. За човек, който недолюбва височините, това е истинско изпитание. Проходът е доста по-открит в сравнение с Шипка и това дава възможност да се огледат склоновете на планината. Определено гледката на огромните пропасти смразява кръвта.

На един от завоите се показа странна арка, разположена на билото на планината. Преди не бях минавала през прохода и не знаех за съществуването на подобно съоръжение. Разбира се, няма как да мина покрай нея и да не спра, за да я видя отблизо.

След кратка справка с Интернет, се оказа, че това е Арката на свободата и се намира на 1595 м надморска височина и по-конкретно на връх Горалтепе, най-високото място в прохода. Арката е с 35 метра височина, което си е доста внушително. Паметната арка е посветена на руските и съветски войници, които са паднали по нашите земи. До паметника може да се стигне с кола съвсем спокойно. Има тесен асфалтиран път до него.

След като се приближих до арката, ясно се видяха барелефи на хайдути, партизани, бунтовници и руски воини, посрещнати от жени с хляб и сол. Арката е разположена на терен, който е видим от Троян и Бели Осъм, намиращи се в подножието на прохода. Панорамната гледка, която се открива към Родопите, Рила и Средна гора е впечатляваща. Човек се чувства толкова малък и незначим при вида на това величие. От Арката ясно се виждаше и връх Ботев. Повярвайте, тези няколко минути, които прекарах на билото на планината ме заредиха с толкова положителна енергия и ми дадоха толкова голяма наслада, че пътят към Троян дори не го усетих. Любопитно ми беше защо никой не ми беше споменал за този паметник. Умората след дългата разходка в Пловдив изчезна на мига. Обещах си да продължа да се зареждам само с енергия от родната природа.

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)