Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Вероятно сте чували хората да казват за Стара Загора, че няма място, на което на се разкопае и да не се намерия някоя ценна старина. Това е самата истина. След многократните ми пребивавания в града по работа, прецених, че вече е време да отделя време на историческите забележителности, които тук не са никак малко. Разбира се, долината на тракийските царе беше особено привлекателна за мен, но за момента беше на второ място след старозагорските обекти.

Според историческите данни, на практика Стара Загора е един от най-старите градове в световен мащаб. Стара Загора е последното от всичките му седем известни до момента имена. Намерени са останки, които доказват, че Стара Загора е на 8000 години. Най-старото й име е Берое. Селището с това име е на 2500 години. След това става Августа Траяна. Импертор Траян превръща този град във втория по големина икономически и културен център в тракийската провинция на Римската империя.

Готите разрушават града, който след възстановяването си отново се нарича Берое. След поредното унищожение и възстановяване вече е с името Верея. За кратко се нарича Иринополис, докато е във византийско владение. Следват имената Боруй, Ески Хисар, Ески Загра, Железник и Стара Загора.

Последното пълно унищожение на град е през 1877 г. Турците изклали голяма част от населението и опожарили града. От пожара се спасява една единствена сграда – джамията, в която днес се помещава Музея на религиите.

Градът отново се възражда от пепелта. Австроунгарският архитеткт Лубор Байер, дошъл да проектира наново града, решава да следва правите римски улици, на които се натъква. Това е и причината днес Стара Загора да е с шахматна планировка.

Регионалният исторически музей на града пази редица артефакти, визуализиращи осем хилядната история на града. Тук можете да се разходите по римската улица, която е на повече от 2000 години. Уникална е и запазената древна мозайка, направена от изкусен майстор.

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)