Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Ески джамия в Стара Загора на практика е единствената сграда, която оставa читава след опожаряването на града през 1877 г. Храмът е превърнат в музей през 2011 г. Тогава е приключила реставрацията на храма с всички находки и стенописи в него.

Колкото и странно да звучи, това е наистина свято място. Археолозите са установили, че през различните епохи от съществуването на града, това парче земя е било почитано от различни религии. Ясно се разграничават култова яма от 10-9 в. пр Хр, тракийско светилище от 2-3 в. средновековна църква от 10-13 в. и накрая джамия от 1409 г. Точно поради тази причина е бявена и за Музей на религиите.

Днес под купола на мюсюлманския храм могат да се видят полувкопаната християнаска църква, разположена в молитвения салон. Около нея са открити над 60 гроба на християни. Историците смятат, че мюсюлманският храм е издигнат върху развалините на тази стара църква. Предполага се, че стенописите на джамията са направени от български майстори. Това личи не само от използваните мотиви, но и от характерните цветове.

След освобождението в джамията били изпълнявани почти всички християнски ритуали в района, тъй като това била единствената оцеляла сграда при опустошителния пожар в града. Използвана е за цирква докато бъдат възстановени останалите унищожени църкви в града. Джамията е обявена за апрхитектурен паметник през 1968 г., а стенописите й получават този статут през 1972 г.  Всеки, който посещава уникалния музей, е категоричен, че усеща някаква странна енергия вътре.

Тук е бил отслужен и първият молебен след като през зимата на 1978 г. Стара Загора е освободена повторно. На него е присъствал лично и братът на руския император, Николай Николаевич.

От надпис на арабски на вътрешната врата на джамията става ясно, че за построяването й заслуга има султан Сюлейман. Записана е и годината, в която е приключил строежа – 1409 г.

 

 

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)