Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Може би малцина знаят, че във Велико Търново има музей на восъчните фигури. Той се намира под крепостта „Царевец“ и  се разполага на полщ от 870 кв.м. В него са презентирани ключови събития от историята на Второто българско царство, както важни личности от това време.

След като сте се разходили из Царевец и сте научли доста любопитни неща за живота в старат столица и различните владетели на Второто българско царство, добра идея е да разгледате и мултимедийния център с името „Царевград Търнов“. Центърът разполага с уникална колекция от фигури, наподобяващи живи хора.

Още от вратата посетителите попадат в тронната зала на цар Иван Асен ІІ и царица Ирина Комнина. Обстановката е изключително богата и красива. Фигурите на царската двойка са толкова реалистични, че очакваш всеки момент да направят някакъв жест или да кажат нещо.

На втория етаж на музея се намират фигури на представители на живота по време на Второто българско царство. Могат да се видят занаятчии, строители, просветители. Уникална е сцената с коронясването на цар Калоян. С особена гордост и респект изпълва сцената, пресъздаваща пленяването на латинският император Балдуин. Калоян, яхнал кон, изглежда толкова величествено, че без проблем можем да придобием представа за унижението и страха, които е изпитал Бладуин в този момент.

Фигурите са облечени с автентични дрехи от материали, които са се използвали през епохата. Материалът, от който са направени фигурите, е специален силикон. Търсена е действителна прилика с хората. Фигурите са изработени от екип от 30 човека с ръководител скулпторът Борис Борисов.

Мултимедийният музей е уникален не само за нашата страна, но и за Балканите. Посетителите могат да опитат чаша местен сорт вино, поднесена от средновековен виночерпец и да получат грамота от калиграфа. Тези, които искат да се почувстват за минутка като владетели на България, могат да си направят снимка със средновековни одежди.

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)