Короната на Долината на царете в Казанлък пленява и днес

Загадъчните ритуали и вярвания на древните цивилизации, свързани с погребенията и задгробния живот не могат а бъдат обяснени логично до ден днешен.

Въпреки, че сме сигурни, че можем да четем египетскиет ейроглифи, още не можем да си отговорим на редица важни върпоси, споделят от napodiuma.com. Защо е било нужно да се правят подобни гробници и пирамиди? Наистина ли душата на великите фараони е успявала да премине в отвъдното? Как са успявали да се спрявт със строежи, които и днес трудно биха били замислени и осъществени?

Не са само египтяните! По нашите земи също има редица необясними находки. Долината на Тракийските царе край Казнлък е пълна с находки, които повече объркват отколкото отговарят на въпроси.

Сред намерните царски гробници в района, най-впечатляваща е Голямата Косматка. Тя се счита за гобница на Севт III. Георги Китов е откривателя на гробницата. Севт III е основал тракийския град Севтополис, който в момента е залят от язовир Копринка. Той е последният господар на царството на Одрисите.

Преди стане гробница, съоръжението е било използвано за извършване на орфически мистерии от жерци. За да немат достъп непосветените в тайството, камерата се затваряла от мраморна двукрила врата с резе. На двете крила са изсечени образите на Богът на слънцето Хелиос и Медуза Горгона.

Сто години след това храмът се превръща в гробница за великия тракийски владетел. Всички артефакти, немрени в гробницата, били подписани с името на Севт. Намернета бронзова глава при разкопките, се смята, че е на Севт III.

Тя може да се види и дне на входа на гробницата. В гробницата е бил открит и уникален златен венец, листенцата на който са били разпиляни из цялата гробна камера. На своеобразната маса е било оставено парче от крилото на вратата, на което се вижда част от Медуза Горгона. Нерен е бронзов шлем, наколенници, нагръдник и върхове на копия. Принесения в жертва кон е бил положен в първата камера, а частите на амуницията му са изключително изящни и златни.

Ролята на коня е да може душата на погрбания да премине в отвъдното безпрепятствено.  Гробницата се сътои от три помещения и 13 метров коридор. Всичко е направено от гранит.

You May Also Like

Портал към друг свят ли е Мишкова нива?

Любовта на Елия и Фронтон е жива и днес край Дунава

Плевенската Панорама – величествена като героите, с чиято кръв е пропита земята в основите й

Храмът, който спаси патриаршеската библиотека от Царевец

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)