Вече 250 години се използва Владишкия мост във Велико Търново

Тази година разширихме периметъра на разходката си във Велико Търново и отделихме време за поредицата църкви в подножието на Царевец. Повечето пъти след прехода из Царевец не ни остават сили да обхванем забележителностите под него.

Не пропуснахме да се полюбуваме и на известния Владишки мост. Уникално е усещането да минаваш по стъпките на хората от далечното минало. Мостът служи вярно на болярския град вече 250 години. Според историческите сведения, мостът е построен през 1774 г.

Мостът се намира в Асеневата махала, непосредствено след Шишмановата баня и близо до храма „Св. Св. Петър и Павел“ и старата Търновска митрополия. Съоръжението свързвало Царевец и Трапезица. Разбира се, роля за името на моста до голяма степен играе и фактът, че търновските владици финансират изграждането му.

Основите на моста са каменни, а пешеходната зона е с дървена конструкция. През 2012 г. се прави основен ремонт на моста и дъските, по които се движат пешеходците, са внесени от Румъния и осветени на Димитровден. Все още могат да се видят караулните помещения в източната част на моста. Там стояла охраната на моста. В подземните части на караулките били разположени митничарите. Те налагали контрол върху митата на стоките, продавани в града.

Мостът е с дължина 60 метра и се издига на 8 метра от реката. За последната реконструкция на моста са изразходени 731 662 лв. Днес мостът може да се похвали с добро осветление. Озовавайки се на Владишкия мост, можете да се насладите на великолепни гледки към Арбанаси, Янтра и Царевец. Не пропускайте да си направите достатъчно снимки, за да хванете всичките красоти около вас.

Няма как да не отбележим и факта, че мостът е обичано място от влюбените. Свидетелство за това са многобройните катинари, закачени по перилата на моста. Буйната Янтра също ще ви предложи уникални гледки. Често ясно се наблюдава безгрижното плуване на рибите в реката.

 

You May Also Like

Една вековна крепост пази хилядолетна история

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)