Църквата “Св. 40 мъченици” във Велико Търново все още крие много тайни

Средновековната търновска църква “Св. 40 мъченици”, която е издигната още по времето на Иван Асен II продължава да привлича хиляди туристи.

Тя е построена и изографисана през 1230 г, за да възвеличи победата на Иван Асен II при Клокотница. Тя била полуразрушена през 1327 г. от силно земетресение. След това отново е била възстановена.

По време на османското владичество е била превърната в джамия. За щастие, ценните колони, поставени в нея – Омуртаговата, Асеновата и тази от Родосто не били унищожени, а облицовани с дъски. Според легендата, османците се страхували да влизат в джамията, защото вечер излизали духовете на българските владетели. Турският управник на Търново заповядал да се издигне високо минаре върху бившата църква. През деня майсторите работели, а нощем минарето падало. Така се случвало много дни наред. Ядосат се османецът и заповядал да доведат най-добрите строители, които да издигнат най-високото и здраво минаре. Станало каквото заповядал. Издигнали високо и здраво минаре. През нощта от Янтра излязъл конник с доспехи. Влязъл в двора на църквата и с един замах на меча, разрушил минарето. Отишъл в къщата на турския управник и го разсякъл докато спял.

На сутринта всички в болярския град говорели как самият Иван Асен II е унищожил минарето и взел живота на грешника, поискал да поругае християнския храм.

Разбира се, това е една легенда, но във всяка една приказка има зрънце истина. Да не забравяме, че там бе намерен гробът на цар Калоян.

До ден днешен се мълви за духовете на старата царска църква. Толкова истинско звучало всичко, че се наложило директорът на Регионалния исторически музей да успокоява търновци, че духове няма. Въпреки убедителните си думи, сам решил да се увери. Останал в църквата една нощ и наблюдавал внимателно.

Дали е истина или не, църквата определено има още какво да ни разкаже. Лесно можете сами да проверите какво се случва в църквата.

You May Also Like

Портал към друг свят ли е Мишкова нива?

Любовта на Елия и Фронтон е жива и днес край Дунава

Короната на Долината на царете в Казанлък пленява и днес

Плевенската Панорама – величествена като героите, с чиято кръв е пропита земята в основите й

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)