Храмът, който спаси патриаршеската библиотека от Царевец

Има предположение, че библиотеката, която се съхранявала в Патриаршията в крепостта Царевец, е била спасена като всички писания са били зазидани в скрито помещение в храм „Св. Петър и Павел“ в подножието на крепостта. Няма сигурни сведения за това. В храма още може да се види това допълнително помещение, но учени споделят своите съмнения. Според тях това е допълнително изградено помещение, доста след Освобождението.

Все пак това не е единственото нещо, с което този храм е ценен и известен. Храмът е издигнат, когато цар Калоян пренесъл мощите на Йоан Поливотски в Търново през 1204 г. По-късно се оформя манастирски комплекс около църквата. След като цтарата столица е превзета от турците, манастирът става резиденция на патриарха. Съответно, църквата се превръща в мирополитска катедрала.

В стенописването на храма могат да се откроят три различни етапа: от началото на 13 век, средата на 15 век и от края на 16 век. По непотвърдени данни, през 19 век избили врата към олтара и така се натъкнали на параклис, пълен с книги от патриаршеската библиотека, както и черепа на Св. Михаил Воин от Потука, който бил реликва в патриаршеския храм. По това време владика бил гръка доносник Иларион. Той продал черепа и изгорил книгите. Когато починал владиката, положили тялото му под купола на църквата, но в последствие гробът бил заличен.

По време на силно земетресение в района през 1913 г. църквата „Св. Петър и Павел“ била полуразрушена. Реставрирана е едва през 1981 г. През 1927 г. получава статут на народна старина, а от 1979 г. е художествен паметник на културата с национално значение.

В двора на храма с времето са откривани многобройни погребения на заможни люде, дори и погребение с ритуал против вампири, което е вероятно от 8 век.

Крепостта Царевец не е единствената забележителност в Търново, която заслужава вниманието ни. Църквите под крепостта също са изключително ценни и интересни, особено с интересна беседа.

You May Also Like

Портал към друг свят ли е Мишкова нива?

Любовта на Елия и Фронтон е жива и днес край Дунава

Короната на Долината на царете в Казанлък пленява и днес

Плевенската Панорама – величествена като героите, с чиято кръв е пропита земята в основите й

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)