Плевенската Панорама – величествена като героите, с чиято кръв е пропита земята в основите й

Може да ви звучи клиширано, но Панорамата „Плевенска епопея -1877 г.“ е нещо, което нама къде другаде в страната да видите. Аз лично съм ходила там много пъти и не мога да кажа, че съм видяла всичко до най-голямата подробност. Всеки път, когато я посещавам, има много други желаещи да влязат и се налага да се чака. Почитателите на историята са много.

Издигането на уникалния паметник е в част на 100 годишнината от освобождението на Плевен от турско робство. На мястото, на което се издига Панорамата, е било бойното поле, на което хиляди знайни и незнайни воини намират смъртта си. Пет месеца се водят тежки битки, за да се стигне до кулминацията с пленяването на Осман паша на 10 декември 1877 г.

Подобни паметници в света са само 33. Най-пленителната е Бородинската в Москва. Панрамата в Плевен е най-голямата на Балканския полуостров и втора по големина в световен мащаб. В проектирането, изграждането и вътрешното оформление участват български и руски архитекти, инженери и художници. Те работят неуморно и денонощно, за да залужат честта да възпеят героизма на воините, извоювлаи свободата ни. Панорамата е разположена на редута „Кованлък“, където са били най-жестоките боеве при третия щурм на генерал Скобелев. Скобелев се нарича и парака, в който се намира Панорамата.

 

Уводната зала съдържа художествени платна, върху които ва изобразени моменти от събитията предшестваши освободителната война. Влизайки в панорамната зала, попадате директно в центъра на кървавите сражения. Там и в Диорамата се смесват история, живопис и действителност п уникален и въздействащ начин.

Споменът за освобождението и хората, благодарение на които то е станало действителност няма да се забравят.

You May Also Like

Портал към друг свят ли е Мишкова нива?

Любовта на Елия и Фронтон е жива и днес край Дунава

Короната на Долината на царете в Казанлък пленява и днес

Храмът, който спаси патриаршеската библиотека от Царевец

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)