Как се отразява липсата на публика във футболните срещи

Във футбола, когато спечелиш на чужд терен, победата има по-голяма стойност, в сравнение с победата като домакин. През годините много хора са разглеждали значението и реалната тежест на домакинското предимство. Все още не се знае цялата информация, но е установено категорично, че феноменът присъства във всички европейски мъжки футболни първенства на високо ниво. Как да се регистрирам в Ефбет – отговорът тук, защото информацията от статията ще ти помогне да постигнеш много.

Предимството у дома варира, но проучванията сочат, че има ръст от 49% до 79% на спечелените точки у дома като процент от общите налични точки. В Южна Америка и на Балканите предимството е още по-ясно изразено пише Scatter.bg.

По принцип са установени четири категории ползи на това да играеш у дома:

  • Поддръжка от собствената публика
  • Териториалност
  • Комфорт
  • Липса на умора от пътуване

Днес ще разгледаме ефектът на феновете. Чрез реакциите си от трибуните, те се опитват да насочват решенията на реферите, поставяйки ги под напрежение. Какво става обаче, ако няма публика? Така както е в момента.

В ново проучване, което включва информация от 10-годишен период в шест европейски мъжки първенства, изследователите анализират 40 хиляди срещи – преди и по време на пандемията. Установяват, че предимството у дома продължава да съществува, дори като извадим феновете от уравнението.

То разбира се намалява, с около 1/6-та, което обаче не стига прага за статистическа значимост, който е поставен в проучването.

Липсата на фенове повлиява чувствително поведението на съдиите. Забелязва се намаление в броя на фаловете, червените и жълти картони, на сметката на гостите.

Другото, което изследователите установяват е, че домакините отправят по-малко удари към противниковата врата, когато няма агитки. Играчите предпочитат владение на топката и търсене на добър шанс, приоритизирайки качеството на игра пред количеството на опити за реализация. Това отново се свързва с тълпата, която притиска и собствените си играчи, в следствие на което те често пробват да отбележат, без оглед на останалите фактори в мача.

Има и други проучвания, които са анализирали срещи по време на пандемията и са ги сравнили с такива от предишни сезони

Едно от тях установява, че не просто няма позитив от домакинството при липса на публика, а има негативи за отбора у дома. Разгледани са последните 9 кръга от сезон 2020 на Германската Бундеслига. При друго проучване, в горните дивизии на Англия, Испания, Португалия и Италия положителният ефект от това да си домакин намалява наполовина.

Спокойно можем да заключим, че липсата на публика по стадионите безапелационно повлиява на развоя на събитията в срещата, и то в ущърб на домакините. Да, предимство със сигурност остава, но публиката не е само от процедурно значение. Влияе на съдиите, влияе на играчите, влияе на треньорите, влияе на всичко. Регистрирай се в Ефбет и приложи наученото в името на себе си.

You May Also Like

Прокълнатата легионерска армия на Челси

Как да предвиждаме спортни събития

Внимание! Нови промени за всички шофьори! Тези закони може да ви ядосат доста..

Тъжна статистика! Класацията с 15-те най-вредни храни в България е факт! Не ги яжте, опасни са за здравето!

error: Моля не копирайте съдържанието! :)