За да имате силна имунна система задължително си направете от този прословут сироп!

В сезона на вирусите и настинките често търсим лек, с който да стабилизираме имунната система. Утвърден във времето като природно лекарство, сиропът от черен бъз се приема профилактично, тъй като действа като мощен имуностимулатор.

Плодчетата на черния бъз съдържат значително количествовитамини от груба В, минерали като калций, цинк, селен и най-вече желязо. Благодарение на полезния си състав, сиропът от бъз има тонизиращо и антивирусно действие. Укрепва организма и го прави по-устойчив на вируси.

Сиропът от черен бъз помага не само при простуда, но и за сваляне на висока температура, при инфекции на горните дихателни пътища, анемия или нарушен метаболизъм. Отразява се добре на синусите, а полезното му действие се наблюдава и при лечение на проблеми с бъбреците и сърдечносъдовата система. Препоръчва се също на онкоболни, преминали през курс на химио- или лъчетерапия.

Ако искате да подсилите имунната система, най-добре да започнете приема на сироп от черен бъз в началото на пролетта или есента, тъй като през тези два сезона опасността от вируси и грип е най-висока. Обикновено един курс протича между 20 и 30 дни. Стига да е спазена технологията на приготвяне на сиропа,лекарството може да пиете и целогодишно за други цели. До момента не са установени странични ефекти, но е препоръчително да не се прекалява с дневната доза от една супена лъжица.

Най-популярната рецепта за сироп от черен бъз е на природния лечител Петър Димков. Според нея плодовете се измиват и се нареждат в буркан, като се редуват ред плодчета с ред мед, докато не запълните буркана. Покривате отвора с марля и оставяте буркана на тъмно място, като веднъж дневно трябва да разбърквате. Сместа трябва да престои така между 3 и 5 седмици. След това прецеждате течността през марля, за да отстраните плодчетата. Дръжте сиропа от черен бъз на хладно, за предпочитане в тъмни бутилки. Пийте по една супена лъжица сутрин на гладно, а за деца по една чаена. Сироп от черен бъз може да намерите също и в хомеопатични аптеки и центрове.

Ако разполагате със сушени плодове от черен бъз, може да ги накиснете в чаша вода през нощта и на сутринта да изпиете сока. Той ще ви подейства ободрително и ще стабилизира имунната система. Приготвят се още вино от черен бъз, сладко или конфитюр, но тук полезното действие на полезните плодчета е по-слабо.

Източник: Марица

You May Also Like

5 храни, които ще помогнат да се отървете от алергиите

Само с едно лесно упражнение ще подобрите качеството си на живот в пъти повече..

Уникално откритие! Магически народен лек за зрение и памет!

Уникално откритие! Фурмите лекуват почти всяка болест!

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)