Еди Гедел – най-ниският бейзболист в историята на Мейджър лийг

Висок едва 109 сантиметра, Еди Гедел прави истински фурор при дебюта си в Мейджър лийг бейзбола. Той хваща бухалката само веднъж в живота си и историята със сигурност не е с щастлив край. Но е история, която оставя следа и кара хората да се замислят. Замисли се за Сезам регистрация.

Роден е в Чикаго на 8 юни, 1925 година. Успява да порасте само до 109 сантиметра, тежи само 30 килограма. Въпреки трудното детство, успява да завърши гимназия и да започне да работи. Участва в циркове и родео, влиза в самолетни двигатели и други подобни малки места, като механик през ВСВ.  Историята разказват от Scatter.

Никога не е смятал, че ще стане професионален спортист. Идва август, 1951 година, когато получава обаждане от Бил Вийк – собственик на бейзболен отбор и промоутър. Тогава управлява Сейнт Луис Браунс – слаб отбор с ниска посещаемост на фенове. Предстои 50-та годишнина на тима и той иска да направи нещо, което ще привлече вниманието.

Решил, че му трябва малък човек. До сега е имало ниски бейзболисти, но не толкова много. Праща хора да търсят навсякъде точният човек. Когато се спира на Гедел, той пристига в Сейнт Луис и е увит в одеяла, за да се вкара в хотела без да го види никой. Правят му екип, използвайки този на 9-годишния син на вицепрезидента на отбора. Получава номера 1/8, което е леко подигравателно.

Не всичко обаче е за шоуто. Има и практичен прочит да имаш нисък човек на батата. Така играчът има много ниска страйк зона и е много трудно, в този случай почти невъзможно топката да бъде хвърлена в страйк от питчъра.

Гедел получава договор на стойност 15 400 долара. Казват му да не замахва. Правят му застраховка живот на стойност 1 милион долара, в случай, че топката го удари.

Голямото събитие е на 19 август, 1951 година. Огромна торта е изкарана на игрището, а от нея излиза Гедел, пред 18 хиляди зрители. Хората в началото не знаят какво става, но изпадат във фурор след няколко минути, когато Гедел се настанява за игра.

Питчъра не успява да уцели страйк зоната, друг играч замества Гедел, който пък получава много овации. Два дни по-късно, президентът на Мейджър лийг Уил Харидж разваля договора, защото смята, че е в най-добрия интерес на спорта.

Въпреки краткото щастие, Гедел знае как да се възползва от своите няколко минути слава. Успява да изкара 17 хиляди долара в следващите две седмици от изяви в медиите. В последствие дълго време посещава игрищата, за да участва в различни инициативи. Става говорител на марката за обувки Бъстър Браун, музикалната компания Меркюри Рекърдс и цирка на Ринглинг Брадърс. С регистрация в Сезам казино ти имаш думата.

Продължава да поддържа връзка с Вийк. На един мач Гедел и още трима малки човеци пристигат на игрището с хеликоптер. Излизат облечени като извънземни, залавят двама играчи и извършват марсиански ритуал. По-късно работят като продавачи по трибуните, защото хората с нормална височина пречат на зрителите.

Той отказва да пътува много надалеч по работа. Отказва няколко покани за участие във филми. Става барман в клуб за малки хора.

You May Also Like

Защо хората са луди по футбола

С тези трикове ще почистите дома си за секунди

Никога не сте подозирали за тези 10 неща при развода… Замислете се над тях!

Ако един народ не познава историята си, народът никога не може да има и бъдеще!

error: Моля не копирайте съдържанието! :)