Няма да повярваш, но кучето освен, че е най-добрият ти прител, то е и твой личен кардиолог..

В Годината на Кучето този домашен любимец трябва да е на истинска почит. Ако се доверим на астрологията, то ни носи спокойствие, стабилност и финансов просперитет. Позовем ли се на науката, също няма да сме разочаровани, защото освен най-добър приятел кучето се оказва и нашият най-верен кардиолог.

Да имаш куче, особено за самотните хора, е истинско спасение от стреса и свързаните с него болести. То кара собствениците си да водят много по-здравословен начин на живот.

Ново шведско изследване показва, че онези самотни хора, които си вземат куче у дома, намаляват риска да умрат от сърдечносъдови болести с 36%. В по-многолюдни семейства благоприятният ефект за здравето не е чак толкова очевиден, но също го има – в този случай рискът от инфаркт и други тежки сърдечни инциденти намалява с 15%.

Домашният любимец принуждава собствениците си да водят активен начин на живот. СНИМКА: РОЙТЕРС

Изследването е наистина мащабно, пише британският в. “Гардиън”. В него били анализирани данни за 3,4 млн. души в Швеция. Взелите участие в проучването били на възраст между 40 и 80 г. и били проследявани в продължение на 12 г. 13% от всички наблюдавани имали куче.

“Кучетата ви окуражават да се разхождате, дават ви социална подкрепа и правят живота ви по-значим. Благодарение на тях започвате повече да общувате с други хора. Ако пък се разболеете и се наложи да влезете в болница, имате мотивация да се върнете по-бързо у дома”, казва Тове Хол, професор по епидемиология в университета в Упсала.

Наскоро Хелън Стокс-Лампард, шефка на асоциацията на британските лични лекари, предупреди, че самотата е също толкова лоша за човешкото здраве като продължителната болест. Изчислено е, че 1,1 самотни британци рискуват да умрат значително по-рано от онези, които имат добри социални контакти. Във Великобритания самотата бе обявена за заплаха за националното здраве, съизмерима с диабета. И макар че не всички, които живеят сами, са самотни, то шведското изследване показало, че и за едните, и другите има много здравословни предимства, ако някое куче се навърта наоколо.

Наличието на компания на четири крака намалява стреса и кара хората да водят по-здравословен начин на живот. Тове Хол анализирал влиянието на различните породи и стигнал до извода, че собствениците на кучета,селекционирани за ловни като териерите, ретривърите и гончетата, са по-слабо предразположени към сърдечни болести. Причината е, че те са физически по-активни, тъй като домашните им любимци се нуждаят от много и дълги разходки. Наличието на това четирикрако у дома гарантира, че не е възможно да се води мързелив и уседнал начин на живот. За сметка на това джобните кучета играчки, които може и да са много сладки, нямат същия здравословен ефект върху притежателите си.

Хол обаче е убеден, че по-активният начин на живот не обяснява всички, нито дори повечето ефекти върху човешкото здраве. Наличието на куче определя разнообразието от микроби в къщата и в човешката тяло, които според шведския учен влияят добре върху организма. Предишни изследвания показват, че наличието на лаещ домашен любимец намалява риска от астма при децата с 15%, което подкрепя хипотезата, че животът в прекалено стерилна среда увеличава склонността към развитие на алергии.

Шведският учен се надява скоро да има още отговори. Основният е дали кучетата пазят хората от сърдечни болести чрез нормализиране на кръвото налягане, или по някакъв друг начин. Според него собствениците не само прекарват повече време на чист въздух, но стават по-организирани и по-милосърдни.

Тове Хол посочва, че шведите са сред европейците, които най-рядко завъждат куче. Но се надява, че изследвания като това ще ги убедят да не пренебрегват този домашен лекар.

Източник: 24 часа

You May Also Like

Еди Гедел – най-ниският бейзболист в историята на Мейджър лийг

Защо хората са луди по футбола

С тези трикове ще почистите дома си за секунди

Никога не сте подозирали за тези 10 неща при развода… Замислете се над тях!

Вашият коментар

error: Моля не копирайте съдържанието! :)