Уникалният замисъл на величествения паметник на Асеневци

Търновци обичат историята и града си. Това може да се установи много лесно. Достатъчно е да посетите поне един от историческите обекти в града и да чуете разказа на екскурзовода. Трябва да ви кажа, че съм ходила по много исторически забележителности и понякога дори съм съжалявала, че съм поискала разходка с екскурзовод. В Търново нещата са съвсем различни. Всеки един разказ, който чух про време на визитата си в града ме трогна до сълзи. Тук всичко минава през сърцето, за да се предаде и на околните. Така всеки турист ще занесе частица от величието на Търнов град у дома.

Прекрасни са и множеството тераски, които позволяват да спреш и да се полюбуваш на уникалните гледки на реката, на Царевец, Трапезица, Света гора. На практика из целия град има обособени панорамни площадки за наблюдение и снимки. От такава площадка забелязахме и невероятно въздействащия паметник на Асеневци. Разположен величествено на един от завоите на Янтра, той е издигнат в чест на 800 годишнината от обявяването на Асен и Петър.

В композицията присъстват братята Асен, Петър и Калоян, както и Иван Асен II – син на Асен. Всеки един от тях има огромна заслуга за утвърждаването на България на световната карта. Асен и Петър са създатели и владетели на  Втората българска държава. Калоян е велик воин, дипломат и държавник. Разгромил непобедимите кръстоносци и пленил император Балдуи Фландърски. При Иван Асен II държавата се  разширява неимоверно и границите й достигат три морета. Той пленява византийския император Теодор Комнин и побеждава войските му.

Четиримата владетели са на коне. Това е уникален по рода си паметник. Рядко се срещат паметници, съдържащи 4 коня, два от които се държат само на задните си крака. Всяка една от фигурите на владетелите има свое индивидуално излъчване. Петър прави благославящ жест, Асен смело дърпа юздата и държи меча, Калоян изглежда еднакво мъдър и войнствен, a Иван Асен II с копието си е пробол погазения от византийците мирен договор. В средата, между четирите владетелски фигури има огромен мече, символизиращ устрема и силата на нацията ни. Общата височина на паметника е 15 метра.

You May Also Like

Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Вече 250 години се използва Владишкия мост във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Моля не копирайте съдържанието! :)