Музеят на религиите в Стара Загора – култово място от векове

Ески джамия в Стара Загора на практика е единствената сграда, която оставa читава след опожаряването на града през 1877 г. Храмът е превърнат в музей през 2011 г. Тогава е приключила реставрацията на храма с всички находки и стенописи в него.

Колкото и странно да звучи, това е наистина свято място. Археолозите са установили, че през различните епохи от съществуването на града, това парче земя е било почитано от различни религии. Ясно се разграничават култова яма от 10-9 в. пр Хр, тракийско светилище от 2-3 в. средновековна църква от 10-13 в. и накрая джамия от 1409 г. Точно поради тази причина е бявена и за Музей на религиите.

Днес под купола на мюсюлманския храм могат да се видят полувкопаната християнаска църква, разположена в молитвения салон. Около нея са открити над 60 гроба на християни. Историците смятат, че мюсюлманският храм е издигнат върху развалините на тази стара църква. Предполага се, че стенописите на джамията са направени от български майстори. Това личи не само от използваните мотиви, но и от характерните цветове.

След освобождението в джамията били изпълнявани почти всички християнски ритуали в района, тъй като това била единствената оцеляла сграда при опустошителния пожар в града. Използвана е за цирква докато бъдат възстановени останалите унищожени църкви в града. Джамията е обявена за апрхитектурен паметник през 1968 г., а стенописите й получават този статут през 1972 г.  Всеки, който посещава уникалния музей, е категоричен, че усеща някаква странна енергия вътре.

Тук е бил отслужен и първият молебен след като през зимата на 1978 г. Стара Загора е освободена повторно. На него е присъствал лично и братът на руския император, Николай Николаевич.

От надпис на арабски на вътрешната врата на джамията става ясно, че за построяването й заслуга има султан Сюлейман. Записана е и годината, в която е приключил строежа – 1409 г.

 

 

You May Also Like

„Чудните скали“ спират дъха на пътуващите край Добромир

Стара Загора – град с вековна история и седем имена

Мадам Тюсо може само да завиди на восъчните фигури на владетелите ни от Царевец

Уникалният замисъл на величествения паметник на Асеневци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Моля не копирайте съдържанието! :)